Ayurveda

Stress, slaapproblemen, zwaar gevoel, constipatie, hormonale klachten of gewoon niet lekker in je vel? 

Wat is Ayurveda

Ayurveda is een 5000 jaar oude geneeswijze uit India dat zich focust op het voorkomen van ziekten en leven volgens jouw ware constitutie. 

Het betekent letterlijk ‘kennis van het leven’ en vertelt ons hoe we door middel van voeding en lifestyle in balans kunnen blijven.

Volgens Ayurveda heeft iedere persoon een unieke Ayurvedische constitutie, dat is de blauwdruk die je bij je geboorte hebt meegekregen. Door kennis op te doen van jouw unieke constitutie kan je leren hoe je deze in balans kunt houden.

Soms raken we door bijvoorbeeld stress, verkeerde voeding, een drukke baan en drukke leefstijl uit balans met onze natuurlijke constitutie. Hierdoor kunnen er fysieke- en/of mentale gezondheidsklachten ontstaan die kunnen verergeren als je er niks aan doet. Ayurveda leert ons dus om te leren leven met je constitutie, want wanneer je in balans bent met je unieke constitutie werk je preventief aan je gezondheid. Ontstaat er dan toch een onbalans dan kan Ayurveda je helpen door de juiste voeding, leefstijl en kruiden om weer terug in balans te komen. 

De elementen waaruit jij bent opgebouwd en die bepalen wat jou unieke blauwdruk is noemen we Dosha’s. Er zijn drie Dosha’s die opgebouwd zijn uit de vijf elementen die overal om ons heen terug te vinden zijn namelijk lucht, ether, water, vuur en aarde. 

Elke Dosha bevat twee elementen:

  • Vata: bevat de elementen lucht en ether
  • Pitta: bevat de elementen water en vuur
  • Kapha: bevat de elementen aarde en water

Vaak overheersen er per persoon een of twee Dosha’s.

Tijdens een consult help ik je erachter te komen welke dosha uit balans is, wat de werking  van jouw spijsverteringsvuur (agni) is en of er veel afvalstoffen in jouw lichaam zijn. Daarop krijg je een afgestemd voeding & leefstijl advies om de onbalans weer in balans te brengen. 

Misschien iets voor jou?

Body

Opgeblazen gevoel, darmklachten, spijsverteringsklachten, hormonale klachten, huidklachten, zwaar gevoel na de maaltijd, constipatie, migraine?

Mind

Vermoeidheid, slaapproblemen, piekeren, stress, last van irritaties?

Soul

Emotionele klachten, depressieve gevoelens, werken aan vastgeroeste patronen?

Voordelen Ayurveda